субота, 18. јануар 2014.

Богојављење


Беседа на Богојављење
Свети Јован Шангајски
 
Данас се природа освећује. На данашњи дан је Син Божији крштен у водама Јордана, немајући Сам потребу очишћења, већ са циљем да очисти грешни људски род од оскрнављења. Сада су Небеса отворена и глас Бога Оца се чује: Ово је Син Мој љубљени. Дух Свети силази на Спаситеља света, Који стоји у Јордану, на тај начин потврђујући да је Он заиста Тај, Који је Оваплоћени Син Божији.
Света Тројица се јасно показала и открила се човечанству. Воде Јордана су освећене, а заједно са њима и све воде творевине, самој природи воде. Води је дана моћ да очисти не само тело, већ такође и људску душу и да обнови целог човека за нов живот кроз Крштење.
Кроз воду је сва природа очишћена, јер је из воде свет створен, а влага прожима све, дајући живот свему другоме у природи. Без влаге ни животиње ни биљке не могу живети; влага продире у стене, у свако место на свету.
Воде су освећене, а кроз њих и цели свет, у припреми за обнову и препород за вечно Царство Божије које долази. Сваке године на овај дан Бог се открива, обнављајући и потврђујући оно што је задобијено на Христовом Крштењу. Опет су Небеса отворена; опет Дух Свети силази. Ми то не видимо телесним очима, али осећамо силу. На обреду освећења, воде које су освећене су према томе преображене; оне постају нетрулежне и задржавају своју свежину за много година.
Свако може виети ово – и верни, и неверни, и мудри и неуки.
Одакле вода стиче ову моћ?
То је дело Духа Светог.
Они који са вером пију ову воду и који се мажу њима, добијају олакшање и исцељење од духовних и телесних немоћи. Домови су освећени овим водама, сила демона је истерана, Божији благослов је поново пренесен на цели свет, очишћујући га од грехова које смо починили и чувајући се од ђаволових сплетки.
Данас Дух Свети, који силази на воде када је Крст Христов умочен у њих, силази на целу природу. Само у човека, Он не може ући без његове воље. Отворимо наша срца и душе да Га примимо и са вером вапимо из дубина наших душа:
Велика је сила Твоја, О Господе, и чудесна дела су Твоја и нема речи које су довољне да славе чуда Твоја.“
Света Вода
 
На Богојављење, на Дан Крштења Господа, сваке године се дешава велико чудо. Дух Свети, који силазећи на воде, мења њене природне особине. Вода постаје нетрулежна, некварљиве, остајући свеже за много година. Ова Света Вода добија благодат да исцељује болести, да одгони демоне и сваку злу силу, да чува људе и њихове домове од сваке опасности, да освећује различите предмете или за црквену или за кућну употребу. Према томе, Православни Хришћани са поштовањем пију Свету Воду – велику Агијазму (Свету Ствар), како је Грци називају.
Човек треба увек да кући има довољно Богојављенске водиве која ће трајати целу годину и да је користи у свакој потреби: у случајевима болести, када иде на пут, када је неко узнемирен, студенти пре испита, итд. људи који пију мало Свете Воде сваки дан, пре узимања било које хране, чине добро.
Она јача силе наше душе – ако се ово ради уз молитву и поштовање и када не очекује само механички ефекат од ње. Сваки свештеник треба да брине да благослови довољну количину воде за његову цркву, тако да би била при руци у току целе године, за сваку потребу и да буде дана онима, који је траже; а парохијани би требали да себе снабдеју на Богојављење са Светом Водом за целу годину, а чак и тако може бити чувана за будуће године.