недеља, 27. децембар 2015.

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ У ШАПЦУ

     У препуној црквеној сали Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, уприличен је пригодан програм мајкама којима је Црква посветила овај дан. Духовно вече започето је рециталом и песмом ученика четвртог разреда основне школе "Јеврем Обреновић" из Шапца у организацији вероучитељице Катарине Перић. Након наступа деце која су својом песмом загрејала срца свих присутних, пригодно предавање на тему "Светост материнства" одржала је гошћа др Светлана Спасић.

     Др Светлана Спасић је присутнима указала да су срби народ са проблемом наталитета и да статистика није на страни српског народа ако жели да опстане. Све чешће је популаран брак са једним дететом, а жене се сусрећу са различитим проблемима ако желе да рађају. Гошћа је истакла проблеме уколико су жене запослене, будући да се све чешће суочавају са отказима управо због трудноће... Оно што свакако забрињава јесте да се вишедетне породице не само не подржавају, већ се сматрају не популарним, не модерним и скоро би се могло рећи ублажено речено старомодним породицама, за које чак и закон проналази неке не популарне термине. Гошћа је нарочити акценат ставила на појаву абортуса као решења "нежељене трудноће". Ова појава модерног света нарочито је присутна код младих, и на жалост то је губилиште људских живота... "Једна 20.годишња девојка дошла је код једног чувеног гинеколога и упитала га: "Господине где је овде одељење за чишћење?" Доктор је одговорио, "Млада дамо, не постоји одељење за чишћење. Али ја знам какво ти одељење тражиш. То је одељење за прљање, прљање мојих руку крвљу невиног детета, прљање твоје утробе крвљу детета... То одељење тражиш и ту нема ништа лепо"! надахнуто је испричала истиниту причу др Светлана. Она је након ове приче истакла да је рађању и светости материнства највише дала значај Пресвета мајка Божија која је родила Господа Исуса Христа.
     На кају присутним мајкама празник је честитао и Његово Преосвештенство епископ шабачки Г. Лаврентије, а старешина цркве Илија Митрић протојереј позвао је све мајке које су крстиле треће и свако следеће дете у текућој 2015. години и у име цркве шабачке уручио им пригодан поклон.