четвртак, 28. јануар 2016.

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У ШАПЦУЕпархија шабачка са благословом Његовог Преосвештенства епископа шабачког г. Лаврентија штампала је 11.000 примерака књиге „Мисионарска писма“ – Светог владике Николаја која су подељена на Савиндан сваком средњошколцу на територији епархије, без обзира да ли похађа веронауку или не. Ово мало уздарје само је покушај и труд да се млади човек заинтересује за своју веру која је неизоставни део наше културе и бића нашег народа.
У шабачком позоришту 25.01.2016. године одржана је „СЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА“ у организацији Црквене општине Шабац и Градске управе града Шапца. Кратку беседу присутнима је уприличио Илија Митрић протојереј, старешина „Саборнoг храма Светих Апостола Петра и Павла“ у Шапцу, након чега је одржан пригодан драмски програм коју су са својим наставницима припремили ученици ОШ „Ната Јеличић“. На свечаној академији додељене су награде за успешне средњошколце који су писали литерарне радове на тему: „Са Светим Савом данас – његов пут и наше странпутице“, а по конкурсу који је расписала ЦРКВЕНА ОПШТИНА ШАБАЦ. Од стране градске управе награђени су Светосавском наградом најбољи ученици основних школа.
На празник Светога Саве Његово Преосвештенство епископ шабачки г, Лаврентије уз саслужење свештенства служио је Свету архијерејску литургију у „Саборном храму Светих апостола Петра и Павлa“ у Шапцу. Након свете литургије дружење са најмлађима је настављено уз пригодни програм рецитовања Светосавских песама и даривања најмлађих светосаваца. 

Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Лаврентије посетио је основну школу „Николај Велимировић“ где је пререзао славски колач, поздравио наставно особље и сваком раднику ове школе уручио по једну књигу „Мисионарских писама“ Светог владике Николаја, одржавајући традиционално везу са овом школом и помажући да се сви радници ове школе што више упознају са делом и ликом Светога Николаја Српског чије име са поносом носи ова школа. У наставку, преосвећени владика посетио је шабачку ГИМНАЗИЈУ где је пререзао славски колач, одржао пригодну беседу присутнима наглашавајући значај просвећивања данашњег младог човека, што је равно светосавском идеалу.
У свим основним и средњим школама града Шапца приређен је пригодан драмски програм посвећен Светоме Сави, а свештенство се трудило да сваку школу обиђе, пререже славски колач и одржи пригодну беседу.