уторак, 30. децембар 2014.

МАТЕРИЦЕ – Жена у Цркви мајка у породици



„Нигде у Православљу није тако лепо уткана породица у празнични живот Цркве као у српској цркви у празновању "детињаца", "материца" и "отаца". Таквим обележавањем ми се сусрећемо најпре са нашом будућношћу, нашом децом, потом са нашом садашњошћу, нашим мајкама које представљају садашњост која рађа будућност; и са нашом прошлошћу, прошлошћу наших отаца.“ овим речима епископ шабачки господин Лаврентије отворио је још једно духовно вече у сали шабачке саборне цркве.
На почетку ове вечери црквени хор Св. Јован Богослов из Шапца отпевао је неколико песама о Пресветој Богородици, док су рецитаторски програм извела деца из основне школе „Јеврем Обреновић“ из Шапца заједно са својим вероучитељем ђаконом Јованом Јанчићем.
Гост вечери била је докторка Милијана Љиљана Абрамовић Савић, чувени Београдски педијатар у пензији, редован члан „Верског добротворног старатељства“ архиепископије београдско-карловачке и координатор тима за подршку браку и породици у ВДС-у. Своје предавање др Милијана започела је из угла жене хришћанке говорећи присутнима о женама у Библији почевши од прамајке Еве, па све до Богомајке Пресвете Богородице. Пресвета Богородица је показала светост материнства рођењем богочовека Христа, она је показала важну улогу жене у Црви али и важну улогу жене као мајке, будући да је она та која је родила и отхранила Сина Божијег.
Докторка Милијана Љиљана Абрамовић Савић указала је да је савремена породица у кризи. Различити Закони појединачно се брину о правима деце, и другим правима појединца, али рашчлањивањем породице законодавац није заштитио породицу, већ је пре нарушио њен склад. Она је указала на мањкавост одређених Закона који материјална средства дају на пример хранитељским породицама, а не дају сиромашним многодетним породицама, истичући да до проблема често долази због немаштине.
Из перспективе свог дугогодишњег стажа др Милијана је дала неколико савета свим присутним мајкама. Пре свега она је истакла значај свега онога што утиче на добро васпитање детета, почевши од пренаталног утицаја мајке на дете. „Мајци је потребно да зна шта једе, да не буде тужна и да избегава стресове“ истакла је докторка, дајући живе примере из живота људи како одрастају деца рођена у различитим условима. Докторка је такође навела да су прве две до три године живота веома значајне у васпитању деце истичући проблеме новије природе, као што је све чешћи случај да деца дуго не проговоре, а као разлог за то наводи одсутност посвећености родитеља деци, као и мањкавост разговарања са децом и све чешће остављање деце пред тв екранима.
На самом крају ове духовне вечери присутне госте поздравио је домаћин овог догађаја, старешина "Саборног храма Св. Апостола Петра и Павла" у Шапцу, протојереј Илија Митрић. Он је заблагодарио др Милијани што је издвојила своје време и дошла по невремену у Шабац, али исто тако и свим мајкама које су по невремену са својом децом дошле на ово духовно вече. Заједно са братством саборне цркве у Шапцу потрудио се да поводом празновања материца уручи скромне поклоне свим оним мајкама које су крстиле треће или неко следеће дете у 2014. години, истичући жељу на крају да се и следеће године у још већем броју окупимо на истом месту и поделимо празничну радост.

                                                                                         ђакон Саво Лазић