понедељак, 26. јануар 2015.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ШАПЦУ

СВЕТЛОСТ СВЕТОСАВЉА


У недељу 25.01.2015. године у ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ у организацији ГРАДА ШАПЦА и ШАБАЧКЕ САБОРНЕ ЦРКВЕ организована је и одржана Светосавска академија под слоганом СВЕТЛОСТ СВЕТОСАВЉА. Присутне госте у име епархије шабачке поздравио је старешина Саборне Цркве Светих Апостола Петра и Павла у Шапцу протојереј Илија Митрић. Он је најпре поздравио преосвећеног архијереја епископа шабачког г. Лаврентија са чијим благословом се одржава ова академија, затим градоначелника, и све присутне који су својим доласком увеличали ову академију. Пред препуном салом шабачког позоришта обратио се и градоначелник Небојша Зеленовић, који је рекао да просветитељски рад наших установа треба да буде на темељима светосавског просветитељства.
Светосавску беседу ове године одржала је Александра Нинковић Ташић, потпредседник Образовно - истраживачког друштва Михаило Пупин, интеркултурни амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона, сарадник Српске академије наука. У своме излагању она је СВЕТЛОСТ СВЕТОСАВЉА приказала кроз велике светосавце Михаила Пупина, Николу Теслу и подсетила да су се они своје светосавље често сведочили у Америци, као и по америчкој штампи. Светлост Светога Саве засијала је кроз његове велике наследнике међу којима се убрајају и Тесла и Пупин.
Уметнички део академије припремио је женски и дечији црквени хор Свети Јован Богослов из Шапца под будним оком диригента Снежане Ранковић Ђерић. Певање хора у уметничком делу било је пропраћено текстовима које су изводили глумци шабачког позоришта: Синиша Максимовић, Петар Лазић и Божа Божанић. Лепота академије се огледала у несвакидашњем музичком перформансу приређеном у организацији хора Светог Јована Богослова.

ђакон Саво Лазић