понедељак, 23. март 2015.

Светитељ Светога учитеља Јаков Арсовић – Светитељ ТуманскиСветитељ Светога учитеља
Јаков Арсовић – Светитељ Тумански           На редовним сабрањима у сали црквеног дома Саборне Цркве у Шапцу представљена је књига „Преподобни тумански Оци Зосима Синаит и Јаков Нови “, аутора јеромонаха Димитрија З. Плећевића игумана манастира Тумане код Голупца.
            Нарочиту пажњу вернога народа привукла је прича о новом светитељу Јакову Арсовићу, потоњем ученику Светога Владике Николаја охридског и жичког. Овај новопројављени Светитељ наше помесне Цркве пре него што је пошао пут аскезе и подвижничког живота два пута је докторирао на чувеном Оксфордском универзитету. Двоструки доктор наука који је до 1929. године у Француској боравио у српско дипломатској служби ондашње Краљевине Југославије, у посети својој земљи срео је Светог Владику Николаја у Врњачкој Бањи. Слушајући богомољце, које је тада предводио Свети владика, тада Радоје Арсовић пожле је да крене пут монашког живота и од тога тренутка кренуо је за Владиком Николајем.
            Као смирени доктор наука потпуно се посветио аскези, носио је похабано одело, јео је увек храну стару по неколико дана. Када му је сестра једне прилике купила ново одело, он га је поклонио првом сирмаху. Био је прогоњен од стране комуниста, пребијан. Као велики мисионар носио је пуну врећу молитве „Оче наш“ одштампане на папиру 15x15 и делио своме народу. Потпуно смрзнут и болестан нашао се у близини манастира Тумана код једне богомољачке породице која га је примила у свој дом. Није тражио лекара, већ само да га помажу уљем из кандила, да му донесу воде из црквеног бунара и да му доведу јеромонаха из Тумана да га причести. Исповеђен и причешћен испустио је своју племениту душу овај нови Светитељ са последњом молбом да буде скромно сахрањен на монашком гробљу манастира Тумана иако није био монах овог манастира. Смирени доктор наука, прости монах Јаков Арсовић говорио је да је Божија земља свугде и да за једног монаха није битно где ће бити сахрањен. Прелепе речи о овом новом светитељу пренео нам је аутор књиге јеромонах Димитрије Плећевић, садашњи игуман манастира Тумане.
            О обретењу и пројави светитељевих моштију говорио је млади јеромонах Петар такође монах манастира Тумане. Он је предочио присутнима један веома важан детаљ, споменик Светом Јакову Арсовићу подигао је управо епископ шабачки г. Лаврентије. Ово предивно вече завршило се постављањем питања овим младим монасима, који су својим одговорима изазвали посебну пажњу и дивљење вернога народа.

                                                                                                            ђакон Саво Лазић